فروخته شد
راه طی شده ( مهندس مهدی بازرگان ، چاپ 1338 )
راه
راه
راه
راه

راه طی شده ( مهندس مهدی بازرگان ، چاپ 1338 )

این کالا در تاریخ 1405/06/03 به فروش رسیده است.

مشخصات کالا

سال چاپ1330-1339 ش - 1960-1951 م
نوع چاپ کتابچاپ اصل

توضیحات بیشتر

راه طی شده
نویسنده : مهندس مهدی بازرگان
تعداد صفحه : 248
چاپ 1338
ناشر : شرکت سهامی انتشار
جلد شومیز
قطع رقعی

 

مروری بر کتاب :

کتاب «راه طی شده» تفصیل و توسعه چهار جلسه سخنرانی مهندس مهدی بازرگان است که به دعوت انجمن اسلامی دانشجویان در آذرماه 1326 در مسجد سپهسالار ( مدرسه عالی شهید مطهری ) ایراد شده است. انجمن اسلامی سال بعد، این مجموعه را در قالب یک کتاب منتشر کرد. سال 1334 کانون معرفت با اضافاتی، مجدد کتاب مورد نظر را به طبع رسانید. سرانجام در سال 1338 «شرکت سهامی انتشار» این اثر را در قالب فصل بندی و عنوان بندی جدیدی منتشر کرد.

مهندس بازرگان در این کتاب مسئله را با پاسخ آغاز می کند. پاسخ دو گروه دینداران و متجددان به این پرسش که وضع دینداری چگونه است و بشر تا چه حد به راه انبیاء اعتقاد پیدا کرده است ؟ وی که منبع سخن خود را مشخص نمی کند، صریح و قاطع از جانب هر دو گروه پاسخ را منفی دانسته و تصریح کرده است : روند روزگار از نظر هر دو گروه به سمت فاصله از دینداری و تعالیم انبیاء پیش می رود. با این وجود، بازرگان اذعان می دارد که هر دو گروه اشتباه می کنند.

در پندار مهدی بازرگان «بشر از روز اول در راهی جز راه انبیاء پیش نرفته است. اتفاقا مادیون علمی در جاده ای افتاده اند که سرمنزل آن، خدا و آخرت و دین است». به گمان بازرگان شاید آن ها ( مادیون علمی ) نسبت به بسیاری از مقدسان به درک حقیقت مبدأ و معاد نزدیک تر باشند. او خاطرنشان کرده است : «بشر در سیر تکامل خود راهی جز راه انبیاء را نپیموده است و روز به روز به مقصد آن ها نزدیک تر می شود». نتیجه ای که مهندس بازرگان از خلال بحث های خود در این کتاب می گیرد آن است که «بشر روی دانش و کوشش و به پای خود، راه سعادت در زندگی را یافته است و این راه سعادت تصادفاً همان است که انبیاء نشان داده بودند».

بازرگان با مطرح کردن قانون لاوازیه یا اصل بقای ماده، اصل اول ترمودینامیک یا اصل بقای انرژی، در پی ایجاد نوعی هماهنگی بین آیات قرآن و این اصول علمی بود. او ادامه داده است : هر قدر به عقب در گذشته و به جلو در آینده برویم، انسان با انصاف، را ناگزیر به قول خالق می کشاند. به عبارت دیگر بشر همان راه الهی انبیاء را رفته است.

بعد از انتشار کتاب بازرگان و با تجدید چاپ گسترده آن در سال های بعد، شهید مطهری در مقدمه خود بر جلد پنجم کتاب «اصول فلسفه و روش رئالیسم» در تابستان 1350، اندیشه بازرگان در «راه طی شده» را مورد هجمه قرار داد و نقد کرد. این مقدمه گرچه کوتاه اما شفاف و صریح است.

شهید مطهری و مهندس بازرگان اگرچه در دفاع از تعالیم قرآن و مبارزه با جریان موسوم به چپ دغدغه های مشترکی داشتند، اما دیدگاه های این دو درباره دین و قرآن بسیار متفاوت بود. بازرگان با ترازوی علم تجربی به سوی قرآن رفت و درصدد بود تفسیری متناسب با علم تجربی از قرآن ارائه کند و برای اثبات حقانیت دین، علم را به استخدام درآورد، اما شهید مطهری اساساً به چنین مقوله ای قائل نبود.

loader